Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 19.10.2018
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej



  16-18 kwietnia 2018
  XXIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

Nasza szkoła II w Polsce!
Aleksandra Łukaszewska, uczennica klasy IIIAC Szkoły Branżowej, pod opieką p. prof. Małgorzaty Plesińskiej, uczestniczyła w etapie centralnym XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który odbył się we Wrocławiu. Ola znalazła się w gronie 16 najlepszych uczniów z kilkunastu województw z całej Polski, laureatów I i II miejsc eliminacji okręgowych. W pierwszym dniu, w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 odbyła się część teoretyczna, tzn. uczniowie rozwiązywali test, który zawierał pytania z technologii i techniki w produkcji cukierniczej. Potem, w małych grupach, uczestnicy z opiekunami zwiedzali Wrocławski Rynek.
W drugim dniu w Cukierni Wolak odbyła się część praktyczna, której tematem przewodnim był „Powiew wiosny”. Młodzi cukiernicy mieli za zadanie wykonać: tort, 6 sztuk ciastek bankietowych, eksponat z karmelu lub czekolady oraz uformować 5 figurek z marcepana lub masy plastycznej. Młodzi cukiernicy tworzyli prawdziwe dzieła, wykorzystując karmel, czekoladę, marcepan, masę plastyczną, kremy i różne dodatki. Po 7 godzinach zmagań Komisja Konkursowa oceniła prace, a wyniki można było poznać dopiero następnego dnia, na uroczystym zakończeniu turnieju w Ratuszu Wrocławskim.
Tam właśnie zostały również wystawione wszystkie prace cukierników i piekarzy.
Poziom wielu prac był bardzo wysoki. Ola znalazła się w ścisłej czołówce, zostając laureatką II miejsca.
W części teoretycznej była najlepsza, uzyskując najwyższą ilość punktów za test.
Gratulujemy!

Za II miejsce zarówno uczennica jak i nasza szkoła, zostały wyróżnione wspaniałymi pucharami. Uczennica otrzymała również bon podarunkowy, liczne dyplomy i nagrody książkowe oraz zaświadczenie zwalniające ją ze zdawania jednego z etapów egzaminu czeladniczego. Nagrody wręczali, w historycznych murach Ratusza, przedstawiciele władz miasta, Dolnośląskiego Cechu Piekarzy i Cukierników, przedstawiciel MEN oraz Dolnośląski Kurator Oświaty.
P. prof. Plesińska i właściciel zakładu, w którym uczennica odbywa praktyki, otrzymali dyplomy – podziękowania.

Dziękujemy właścicielowi Cukierni – panu Piotrowi Jarominowi za przygotowanie uczennicy do części praktycznej Turnieju oraz p. prof. Małgorzacie Plesińskiej za przygotowanie Oli do części teoretycznej oraz praktycznej w zakresie dekoracji z masy karmelowej. Pod jej okiem, na zajęciach dodatkowych, uczennica przez wiele godzin ćwiczyła dekoracje z karmelu.



Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2018 RaV&sandrac