Po udanym zeszłorocznym „Festiwalu warzyw jesiennych” w tym roku padł pomysł na zorganizowanie „Święta kartofla”, zwanego również ziemniakiem, pyrą, bulwą. Młodzież, pod czujnym okiem p. Lidii Kasperczyk, postanowiła udowodnić, jakie wspaniałe potrawy można z niego sporządzić! W święcie uczestniczyło 17 osób z klas: IA, IB, IIA, IIIA, IVA przygotowując 17 potraw. Na uwagę zasługuje fakt, że oprócz techników technologii żywności w obchody święta włączyli się również przyszli technicy weterynarii. Przygotowano między innymi: babkę ziemniaczaną, ser z ziemniaków, sałatki, ziemniaczki pieczone, faszerowane, kuleczki ziemniaczane pierogi, placki, szare kluski, placek po cygańsku, kopytka, żagielki z ziemniaków, zapiekanki, zupę "kartoflankę" i wiele, wiele innych.
Ziemniak to szczególne warzywo, którego sadzonki do Polski sprowadził król Jan III Sobieski, 300 lat temu zasługiwało i nadal zasługuje na szczególną uwagę ze względu na bardzo duże zastosowanie kulinarne, ale również ogromne znaczenie dla przemysłu spożywczego. Produkuje się z niego: mączkę ziemniaczaną, glukozę, spirytus, frytki mrożone, chipsy, syrop skrobiowy, na bazie którego otrzymujemy karmelki oraz dodaje się go w produkcji sezamków, chałwy, niektórych ciast. Gdyby nie modyfikowana skrobia ziemniaczana nie byłoby budyniów, kisieli, koncentratów zup, sosów.
Na degustację przygotowanych przez uczniów potraw zaproszono rodziców oraz goci wród nich był radny miasta Katowice p. Tomasz Rokicki oraz redaktor miesięcznika Rodzień p. Ryszard Bryła.
Podczas degustacji odbyły się konkursy na obieranie i tarcie ziemniaków przy ogromnym dopingu zebranych osób. Całoć imprezy oceniono bardzo wysoko, a p. radny zwrócił szczególną uwagę na ogromne zaangażowanie uczniów w działaniach dodatkowych na rzecz szkoły, które uczą aktywnoci, podejmowania dodatkowych zajęć oraz kreatywnoci.
A może za rok więto owoców?