Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik


XXIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
16-18 kwietnia 2018


 

Nasza szkoła II w Polsce!
Aleksandra Łukaszewska, uczennica klasy IIIAC Szkoły Branżowej, pod opieką p. prof. Małgorzaty Plesińskiej, uczestniczyła w etapie centralnym XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który odbył się we Wrocławiu. Ola znalazła się w gronie 16 najlepszych uczniów z kilkunastu województw z całej Polski, laureatów I i II miejsc eliminacji okręgowych. W pierwszym dniu, w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 odbyła się część teoretyczna, tzn. uczniowie rozwiązywali test, który zawierał pytania z technologii i techniki w produkcji cukierniczej. Potem, w małych grupach, uczestnicy z opiekunami zwiedzali Wrocławski Rynek.
W drugim dniu w Cukierni Wolak odbyła się część praktyczna, której tematem przewodnim był „Powiew wiosny”. Młodzi cukiernicy mieli za zadanie wykonać: tort, 6 sztuk ciastek bankietowych, eksponat z karmelu lub czekolady oraz uformować 5 figurek z marcepana lub masy plastycznej. Młodzi cukiernicy tworzyli prawdziwe dzieła, wykorzystując karmel, czekoladę, marcepan, masę plastyczną, kremy i różne dodatki. Po 7 godzinach zmagań Komisja Konkursowa oceniła prace, a wyniki można było poznać dopiero następnego dnia, na uroczystym zakończeniu turnieju w Ratuszu Wrocławskim. Tam właśnie zostały również wystawione wszystkie prace cukierników i piekarzy. Poziom wielu prac był bardzo wysoki. Ola znalazła się w ścisłej czołówce, zostając laureatką II miejsca.
W części teoretycznej była najlepsza, uzyskując najwyższą ilość punktów za test.
Gratulujemy!

 


XXIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
16-18 kwietnia 2018


 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.