Klasa 1A z wychowawczynią, p. pedagog i p. prof. z historii wybrała się dziś na wycieczkę autokarową do Górek Małych. W „Chlebowej Chacie” mogliśmy poznać proces wypieku chleba (od ziarenka do bochenka), oddzielania śmietany od mleka, ubijania masła i produkcji twarogu. Po teorii przyszedł czas na praktykę: wspólnymi siłami ubijaliśmy masło i przygotowaliśmy twaróg. Następnie uformowaliśmy podpłomyki, które trafiły do pieca, a stamtąd na nasze stoły. Zjedliśmy je ze smakiem z masłem, serem, miodem lub smalcem popijając pyszną kawą zbożową. Po posiłku przyszedł czas na kolejną porcję wiedzy, czyli sposób pozyskiwania miodu i ciekawostki z życia pszczół. Następnym punktem naszej wycieczki była stodoła, w której mogliśmy zobaczyć sprzęty potrzebne do uprawy zboża, mielić zboże w żarnach i młócić cepami. A na koniec upiekliśmy kiełbaski przy ognisku. W „Chlebowej Chacie” poczuliśmy klimat tradycji, wzięliśmy udział w niezwykle ciekawych warsztatach i na pewno nikt z nas nie wrócił do domu głodny.