Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik


Staże uczniów - Śląskie.Zawodowcy w roku szkolnym 2020/2021


 

10 uczennic z naszej szkoły uczestniczyło w stażach zawodowych w ramach Projektu ŚLĄSKIE.ZAWODOWCY, realizowanym przez Izbę Rzemieślniczą w Katowicach (jednego z 4 partnerów projektu).
W I semestrze 2020/2021 odbyły się dwie rekrutacje. W wyniku I rekrutacji została wyłoniona szóstka uczennic z klasy IIaG: Aleksandra Przypkowska, Marta Kawulok, Julia Brzezińska, Julia Błaszczak, Bogumiła Leks i Magdalena Rolek. Dziewczęta realizowały swoje staże od 1 do 26 lutego 2021.
W wyniku II rekrutacji wyłoniono cztery uczennice z klasy IIIa: Monikę Lipę, Wiktorię Piasecką, Izabelę Zajusz i Biankę Wilczak, które uczestniczyły w stażach od 4 do 31 maja 2021.
Uczennice odbywały staż w cukierniach śląskich, w ramach praktyk zawodowych. W czasie trwania staży p. prof. Małgorzata Plesińska jako specjalista ds. jakości staży przeprowadzała wizyty monitorujące w miejscach praktyk. Podsumowując czas spędzony w firmach można powiedzieć, że został on doskonale wykorzystany, uczennice zdobyły nowe doświadczenia i umiejętności w zawodzie cukiernika oraz uzyskały satysfakcjonujące stypendia.
Efekty tych umiejętności można podziwiać na zdjęciach!
Po odbytych praktykach uczennice zdawały egzamin sprawdzający w Izbie Rzemieślniczej, na którym mogły zaprezentować i omówić wybrany przez siebie wyrób cukierniczy. Gratulujemy Wiktorii wspaniałego tortu, malowanego kremem, z figurką dinozaura z masy cukierniczej i brawa i gratulacje dla Opiekuna, który przekazał w ciągu 4 tygodni, tyle umiejętności w dziedzinie dekorowania.
Dziękujemy wszystkim pracodawcom, którzy umożliwili odbycie staży w tak trudnym czasie ze względu na pandemię i zechcieli podzielić się tajnikami swojego zawodu.

 


Galeria zdjęć
Staże uczniów - Śląskie.Zawodowcy w roku szkolnym 2020/2021


 
uczennice, stażystki stojące przed budynkiem Izby Rzemieślniczej w Katowicach
plakat informujący o projekcie ŚLĄSKIE.ZAWODOWCY, prezentowany u pracodawcy
dwie uczennice prezentują tort, który samodzielnie udekorowały nowoczesną techniką „malowania” i „cieniowania” kremem
stażystki prezentują wyroby z ciasta drożdżowego i francuskiego, jakie uczą się wykonywać u pracodawcy
uczennica prezentuje kruche babeczki z kremem czekoladowym, które sama wykonała
uczennica prezentuje na egzaminie sprawdzającym tort wykończony techniką malowania, udekorowany figurką dinozaura z masy cukrowej
uczennica przygotowuje do wypieku blaty z ciasta biszkoptowego
stażystka nasącza blat tortowy syropem, podczas składania tortu
 
stażystka nakłada za pomocą worka cukierniczego krem na nasączony blat
stażystka prezentuje desery w kształcie serc, udekorowane truskawkami, przygotowane w cukierni z okazji Dnia Matki
 
uczennica prezentuje ciastka korpusowe biszkoptowo-tłuszczowe, połączone kremem i wykończone czekoladą
uczennica prezentuje tort w kształcie serca z napisem „Kochanej mamie”
 
stażystka prezentuje wykonane przez siebie ptysie z bitą śmietaną, wykończone cukrem pudrem
uczennica prezentuje wykonane przez siebie eklery z bitą śmietaną wykończone czekoladą
 
stażystka prezentuje tort przekładany i wykończony bitą śmietaną
uczennica przygotowuje małe ciasteczka, łącząc małe korpusiki kremem
 
tort cieniowany kremem z figurką dinozaura
tort cieniowany kremem z figurką dinozaura, przedstawiony z innej strony
 
tort cieniowany kremem z figurką misia i małymi bezami
tort na przekroju, z trzech ciemnych blatów, przełożony kremami i musami
 
lody z masy marcepanowej, wykonane przez stażystkę
figurka zajączka z masy cukrowej, wykonana przez stażystkę