miał długą tradycję. Niestety od roku szkolnego 2006/2007 nie jest organizowany. Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz redakcja Gospodarki Mięsnej.
Finał Ogólnopolski odbywał się co roku w innym mieście, a gospodarzami i współorganizatorami były szkoły i zakłady mięsne.
Zgodnie z regulaminem Ogólnopolskiego Konkursu w grudniu lub w styczniu organizowany był etap szkolny, w wyniku którego wyłanianych było 3 uczniów, którzy reprezentowali szkołę w finale.
Uczniów przygotowywała do konkursu nauczycielka technologii mgr inż. Małgorzata Plesińska, a wcześniej Franciszek Kładź.
Najlepsi, którzy znaleźli się w gronie laureatów (12 pierwszych miejsc) mieli zapewniony indeks bez egzaminu na jedną z wyższych uczelni: Akademia Rolnicza w Poznaniu Wydział Technologii Żywności, Politechnika Łódzka Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Akademia Siedlecka.
Miejsce zespołowe:
III
Przemysław Grzanka i Agnieszka Cichoń
uzyskali indeksy na trzy uczelnie: Akademię Rolniczą w Poznaniu - Wydział Technologii Żywności, Politechnikę Łódzką Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Akademię Siedlecką
Miejsce zespołowe:
II
III miejsce: Dawid Suchanek
X miejsce: Paweł Rajzer
uzyskali indeksy na wydział technologii żywnśoci lub biotechnologii wybranej uczelni
Miejsce zespołowe:
III
II miejsce: Sebastian Pęczkowski
IX miejsce: Dariusz Szefler
uzyskali indeksy na wydział technologii żywności lub biotechnologii wybranej uczelni
Nagroda za najlepszą znajomość Gospodarki Mięsnej
Miejsce zespołowe:
V
II miejsce: Weronika Pilarczyk
uzyskała indeks na wydział technologii żywności lub biotechnologii wybranej uczelni
Nagroda dla najlepszej uczestniczki w części praktycznej
Miejsce zespołowe:
V
X miejsce: Sławomir Osoba
uzyskał indeks na wydział technologii żywności lub biotechnologii wybranej uczelni
Miejsce zespołowe:
VII
Nagroda za najlepszą znajomość Gospodarki Mięsnej