Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik

Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym
Komisji Europejskiej w ramach programu
„Uczenie się przez całe życie”

„Bezpieczeństwo żywności i regionalny charakter jej przetwarzania – cechami przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej”


Cork w Irlandii - 2010/2011

Podczas trzytygodniowego stażu w Cork w Irlandii, uczniowie naszej szkoły odbywali staże w ciastkarniach, piekarniach, wytwórni krówek wg tradycyjnych receptur, zakładzie produkującym ciasta mrożone, firmach produkujących pieczywo i ciasta bezglutenowe, specjalistycznych sklepach mięsnych, ekskluzywnych delikatesach, które prowadziły samodzielny wypiek ciast, a nawet w zapleczu gastronomicznym hoteli, gdzie także przygotowywano własne ciasta i desery.
Poza pracą uczestnicy projektu mieli niepowtarzalną okazję zwiedzenia Irlandii – zobaczyli znajdujące się na zachodnim wybrzeżu Moherowe Klify, jeden z najbardziej znanych światowych cudów natury. Odwiedzili także Muzeum Masła – podobno jedyne takie na świecie. A w „Clancy's Bar” - typowo irlandzkim pubie, wzięli udział w lekcji tańca irlandzkiego. Wszystkie doświadczenia zdobyte podczas pobytu w Irlandii były bezcenne – na pewno pomogą odnaleźć się w przyszłej pracy i oczywiście pomogą w jej znalezieniu, tym bardziej, że każdy z uczestników otrzymał list referencyjny od pracodawcy.
Jeśli do tego dodać naprawdę duży postęp w posługiwaniu się językiem angielskim, możliwość poznania nowego kraju i bezpośrednio jego to czy jest coś lepszego niż program Leonardo da Vinci?