Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik

Projekt "Zawodowcy na topie" realizowany w ramach programu Erasmus+ Akcja 1.Mobilność edukacyjna w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe. Nr projektu 2022-1-PL01-KA121-VET-000052986

„Zawodowcy na topie II”.


STAŻE UCZNIÓW W MALADZE, W HISZPANII!!!

W dniach 04.03.2024 - 22.03.2024 część uczniów klasy 4a oraz 3cp zrealizowała staże zawodowe w ramach projektu ERASMUS+ 2023-1-PL01-KA121-VET-000134057-ZAWODOWCY NA TOPIE II, Akcja 1: Mobilność edukacyjna w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Tym razem staż odbywał się w Maladze, Hiszpanii. Cztery uczennice technikum w zawodzie technik technologii żywności oraz dwie uczennice kształcące się w zawodzie cukiernik z BSIS odbywały staże w hiszpańskich cukierniach. Dziewczęta miały możliwość poznania nowych, niestosowanych w Polsce technologii i receptur oraz nabyć doświadczenia.
Dziewięcioro uczniów kształcących się w zawodzie technik weterynarii realizowało staże zawodowe w firmach związanych ze zwierzętami. Były to przede wszystkim konie, ale nie zabrakło również psów, królików, świń, bydła, kóz, drobiu, a nawet żółwi. Stanowiło to okazję do poznania gatunków, z którymi nie mieli bliższego kontaktu na praktykach w Polsce.
Uczniowie poznali hiszpańskie systemy pracy, nauczyli się samodzielności i funkcjonowania w obcym kraju. Staże zawodowe podniosły kwalifikacje uczniów, zwiększając ich konkurencyjność na przyszłym rynku pracy zarówno krajowym, jak i międzynarodowym.
Oprócz kompetencji zawodowych, mobilność stanowiła doskonałą okazję do doskonalenia umiejętności komunikacyjnych w języku angielskim oraz hiszpańskim.
W trakcie wyjazdu uczniowie mieli możliwość zrealizowania bardzo bogatego programu kulturowego. Odwiedzili miejscowość Nerja z najpiękniejszymi plażami na Costa del Sol i Balkonami Europy - tarasem widokowym na klifie. Wizyta w Nerja była okazją, by zwiedzić jaskinię z największymi stalagmitami na świecie. W położonej niedaleko Malagi miejscowości Mijas uczniowie wzięli udział w warsztatach robienia czekolady oraz poczuli klimat prawdziwej Andaluzji. W Benalmadenie mogli obcować ze zwierzętami innymi niż zwykle, ponieważ odwiedzili motylarnię. W tej samej miejscowości zwiedzili zamek Colomares - największy na świecie pomnik na cześć Krzysztofa Kolumba. Stażyści dotarli także na kraniec Europy. Wyjazd kolejką na Skałę Gibraltarską dostarczył wielu mocnych wrażeń. Na szczycie uczniowie przekonali się, że trzeba bardzo uważać na gibraltarskie małpy oraz zobaczyli Afrykę. Wycieczka na południowy kraniec Półwyspu Iberyjskiego okazała się niezapomnianą przygodą, zwłaszcza spotkanie z jedynymi w Europie makakami żyjącymi na wolności.
Uczniowie mieszkali w centrum Malagi, które stanowiło bogate źródło kulturowych doświadczeń. Dzięki temu w czasie wolnym odwiedzili twierdzę Alcazaba, zamek Gibralfaro, arenę walk byków, muzeum Picassa i muzeum Malagi. Wszyscy cieszyli się też możliwością plażowania, zwiedzania starego miasta, przepięknego portu oraz pobliskiego parku. Nie zabrakło również okazji do skosztowania hiszpańskich smaków - cała grupa wybrała się na churros.
Trzy tygodnie minęły bardzo szybko. Hiszpania jest już wspomnieniem, ale bogate i pozytywne doświadczenia zdobyte dzięki projektowi współfinansowanemu przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+ pozostaną z uczniami na zawsze.


Galeria zdjęć
STAŻE UCZNIÓW W MALADZE, W HISZPANII!!!
MARZEC 2024


 
uczennica przygotowująca wyroby cukiernicze.
uczennica przygotowująca wyroby cukiernicze.
 
uczennica przygotowująca wyroby cukiernicze.
uczeń opiekujący się żółwiem
 
uczennica wykonująca zabieg pielęgnacyjny u konia
uczennice opiekujące się królikami
 
grupa uczniów podczas zwiedzania zamku Colomares
uczniowie podczas wycieczki do Mijas
 
grupa uczniów w motylarni
uczniowie biorący udział w warsztatach robienia czekolady
uczniowie podczas wycieczki na Gibraltar
uczniowie na szczycie skały gibraltarskiej
uczniowie pod muzeum Picassa
uczniowie w muzeum Malagi