Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik
 

Uwaga!
Uczniów klasy IV Technikum nr 10, klasy III BSIS oraz słuchaczy I semestru BSIIS nr 7 zapraszamy do udziału w projekcie "Zawodowcy na topie III" 2024-1-PL01-KA121-VET-000200502 w ramach programu Erasmus+.
Zachęcamy do zapoznania się z regulaminami projektu i rekrutacji, ustalonym harmonogramem i wzięcia udziału w rekrutacji. Powodzenia!

Poniżej pliki do pobrania

Harmonogram rekrutacji.

Regulamin projektu

Regulmin rekrutacji

Karta zgłoszenia


UWAGA

Termin składania deklaracji do egzaminu zawodowego sesja zimowa 2024 mija 15 września 2024 r.


 
logo Uniwersytetu dla Młodzieży

Umowa o współpracy

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Rymera I Wojewody Śląskiego w Katowicach podjął współpracę z Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie jako SZKOŁA PARTNERSKA. Celem Współpracy jest promowanie nauk rolniczych i przyrodniczych oraz podejmowanie i realizowanie inicjatyw związanych z edukacją młodzieży.

Strona internetowa uczelni https://urk.edu.pl/
Strona na Facebooku https://www.facebook.com/uniwersytetrolniczywkrakowie?locale=pl_PL
 
 
dyrektor szkoły podpisuje umowe współpracy

2 lipca 2024
Podpisanie umowy o współpracy z UR w Krakowie

W Krakowie na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja podpisana została umowa o współpracy. Uniwersytet objął naszą szkołę patronatem.

zobacz zdjęcia

nauczyciele na tle gabinetu weterynaryjnego

CZERWIEC 2024
Obserwacja pracy realizowana przez nauczycieli przedmiotów zawodowych

W ramach projektu „Zawodowcy na topie II” 2023-1-PL01-KA121-VET-000134057 nauczyciele Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach mieli szanse podnieść swoje kompetencje zawodowe podczas zagranicznych mobilności w terminie 24.06 - 28.06.2024.
Tym razem poznawali tajniki nauczanych zawodów w okolicach Nei Pori w Grecji.

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

walizka podróżna

21 czerwca 2024
Zakończenie roku szkolnego

Życzymy wszystkim pełnych słońca, cieplutkich dni i wspaniałego wypoczynku - dbajcie o siebie, unikajcie ryzykownych sytuacji i wracajcie uśmiechnięci za dwa miesiące!!!

DLA KANDYDATA
KIERUNKI KSZTAŁCENIA w NASZEJ SZKOLE

TECHNIKUM nr 10

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

  • jeśli jesteś kreatywny
  • lubisz poeksperymentować w laboratorium
  • interesujesz się tym, co jesz i zdrowym stylem życia, to przemysł spożywczy czeka na Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w małych i średnich zakładach spożywczych.
Zdobędziesz kwalifikacje: organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz produkcja wyrobów piekarskich lub produkcja wyrobów cukierniczych lub produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handlu artykułami spożywczymi lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.
Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w przemyśle spożywczym.

TECHNIK WETERYNARII

  • jeśli kochasz zwierzęta
  • interesujesz się medycyną i badaniami laboratoryjnymi
  • jesteś komunikatywny, wrażliwy, odpowiedzialny i zaangażowany, to ten zawód jest dla Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w: Śląskim Ogrodzie Zoologicznym, weterynaryjnych i gospodarstwach hodowli zwierząt.
Pracę znajdziesz: w przychodniach weterynaryjnych, zakładach hodowli zwierząt, inspektoratach weterynaryjnych, weterynaryjnych laboratoriach diagnostycznych.
Przedmioty rozszerzone: biologia, chemia.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w weterynarii.

Szkoła Branżowa I stopnia nr 7

  • jeśli chcesz znaleźć pewne zatrudnienie
  • dobrze zarabiać
  • zacznij naukę w naszej szkole!

CUKIERNIK

Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych cukierniach.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, cukierniach, zakładach gastronomicznych, lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PIEKARZ

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn i urządzeń. Uczniowie w czasie nauki w szkole zapoznają się produkcją pieczywa, ucząc się ręcznego formowania wyrobów oraz nowoczesnych technik wytwarzania pieczywa.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych piekarniach.
Pracę znajdziesz: w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, zakładach gastronomicznych lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PRZETWÓRCA MIĘSA

Przetwórca mięsa przygotowuje i przerabia mięso oraz podroby na wędliny, wędzonki i inne wyroby wędliniarskie według określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń masarskich.

Praktyki zawodowe (płatne): w zakładach przetwórstwa mięsa.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa mięsnego lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

 
 
logo Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

Nasze działania możecie śledzić na

Facebooku,
jak również na
Instagramie i Twitterze

Jeśli macie do nas jakieś pytania, zapraszamy do kontaktu przez jeden z powyższych komunikatorów.

 
posiedzenie Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

 

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

Informujemy o otrzymaniu przez naszą szkołę dotacji na realizację Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa w kwocie 15 000,00 zł (dofinansowanie 12 000,00 zł, wkład miasta 3 000,00 zł)


logo erasmus+

Mamy akredytację Erasmusa!

Z wielką radością informujemy, że Narodowa Agencja Programu Erasmus+ przyznała naszej szkole akredytację w sektorze “Kształcenie i szkolenia zawodowe.”
Oznacza to, że przez najbliższe 7 lat szkoła będzie mogła corocznie realizować praktyki zagraniczne uczniów i szkolenia nauczycieli w krajach Unii Europejskiej, ponieważ akredytacja jest gwarancją regularnego finansowania takich działań.
Daje nam to ogromną możliwość rozwoju szkoły i zwiększenia atrakcyjności kształcenia, a Europa stoi przed nami otworem.
Jest to bardzo dobra wiadomość zarówno dla społeczności szkolnej, jak i dla tych osób, które od września planują podjąć naukę w naszej szkole. Staże zagraniczne są na wyciągnięcie ręki!

 

Klauzula informacyjna Facebook

Komisja socjalna

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij