Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
 

FESTIWAL ZAWODÓW

📢 Kandydaci, zapraszamy na Festiwal Zawodów!
1 kwietnia 2025 r. nasza szkoła będzie na Festiwalu Zawodów!
To wyjątkowa okazja dla przyszłych uczniów i ich rodziców, by poznać nasze kierunki, porozmawiać z nauczycielami i uczniami oraz odkryć, co dla Was przygotowaliśmy. Czekają atrakcje, praktyczne informacje i inspirujące rozmowy! Nie przegap – zapraszamy! 😊
🔎 Szczegóły znajdziesz na plakacie informacyjnym Festiwalu.
Do zobaczenia! 😊

zobacz plakat

tort, chleb, pies

DZIEŃ OTWARTY

Zapraszamy na dzień otwarty w naszej szkole
Termin: 11 kwietnia 2025 r. w godz. 9.00 - 17:00
Miejsce: ks. bpa H. Bednorza 15 w Katowicach
Odkryj swoje pasje i rozwijaj talenty w przyszłościowych zawodach!
TWOJA KARIERA ZACZYNA SIĘ TUTAJ!

zobacz plakat

 
logo Uniwersytetu dla Młodzieży

Umowa o współpracy

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Rymera I Wojewody Śląskiego w Katowicach podjął współpracę z Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie jako SZKOŁA PARTNERSKA. Celem Współpracy jest promowanie nauk rolniczych i przyrodniczych oraz podejmowanie i realizowanie inicjatyw związanych z edukacją młodzieży.

Strona internetowa uczelni https://urk.edu.pl/
Strona na Facebooku https://www.facebook.com/uniwersytetrolniczywkrakowie?locale=pl_PL
 
 
brązowa tarcza

14 lutego 2025
Znów w grupie 500 najlepszych

Nasze Technikum nr 10 ponownie znalazło się w grupie 500 najlepszych techników w Polsce, zajmując 422 miejsce w Polsce, 62 w województwie śląskim, a 7 w Katowicach. Tym samym możemy szczycić się posiadaniem Brązowej Tarczy przyznawanej w ramach rankingu Perspektyw.

dyrektor szkoły, obok napis love

14 lutego 2025
Walentynki w ZSPS ❤️❤️

Jeśli 14 lutego, to oczywiście św. Walentego, czyli Dzień Zakochanych 💞 💝💕
Poczta walentynkowa spełniła dziś swoje zadanie - karteczki z wyrazami miłości, przyjaźni lub sympatii dostarczone 💌 🌹
A te życzenia są specjalnie dla Ciebie: DOBRZE, ŻE JESTEŚ 😘😍

zobacz zdjęcia

uczniowie stoją za stołem, na którym położone są wypieczone pizze

14 lutego 2025
Konkurs na walentynkową pizzę 🍕🍕

Co łączy pizzę i walentynki? To proste: 99,9% osób kocha pizzę 😉
Wszystkie klasowe duety spisały się dziś... pysznie 😃 Walentynkowe pizze zachwyciły jury swoim niesamowitym smakiem i pomysłowością wykonania 😍 A oto zwycięzcy:
I miejsce - klasa 4b,
II miejsce - klasa 1a,
III miejsce - klasa 1cp,
wyróżnienie - klasa 4a.
Gratulujemy 🍕👍

zobacz zdjęcia

DLA KANDYDATA
KIERUNKI KSZTAŁCENIA w NASZEJ SZKOLE

TECHNIKUM nr 10

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

  • jeśli jesteś kreatywny
  • lubisz poeksperymentować w laboratorium
  • interesujesz się tym, co jesz i zdrowym stylem życia, to przemysł spożywczy czeka na Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w małych i średnich zakładach spożywczych.
Zdobędziesz kwalifikacje: organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz produkcja wyrobów piekarskich lub produkcja wyrobów cukierniczych lub produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handlu artykułami spożywczymi lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.
Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w przemyśle spożywczym.

TECHNIK WETERYNARII

  • jeśli kochasz zwierzęta
  • interesujesz się medycyną i badaniami laboratoryjnymi
  • jesteś komunikatywny, wrażliwy, odpowiedzialny i zaangażowany, to ten zawód jest dla Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w: Śląskim Ogrodzie Zoologicznym, weterynaryjnych i gospodarstwach hodowli zwierząt.
Pracę znajdziesz: w przychodniach weterynaryjnych, zakładach hodowli zwierząt, inspektoratach weterynaryjnych, weterynaryjnych laboratoriach diagnostycznych.
Przedmioty rozszerzone: biologia, chemia.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w weterynarii.

Szkoła Branżowa I stopnia nr 7

  • jeśli chcesz znaleźć pewne zatrudnienie
  • dobrze zarabiać
  • zacznij naukę w naszej szkole!

CUKIERNIK

Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych cukierniach.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, cukierniach, zakładach gastronomicznych, lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PIEKARZ

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn i urządzeń. Uczniowie w czasie nauki w szkole zapoznają się produkcją pieczywa, ucząc się ręcznego formowania wyrobów oraz nowoczesnych technik wytwarzania pieczywa.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych piekarniach.
Pracę znajdziesz: w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, zakładach gastronomicznych lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PRZETWÓRCA MIĘSA

Przetwórca mięsa przygotowuje i przerabia mięso oraz podroby na wędliny, wędzonki i inne wyroby wędliniarskie według określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń masarskich.

Praktyki zawodowe (płatne): w zakładach przetwórstwa mięsa.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa mięsnego lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

 
 
logo Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

Nasze działania możecie śledzić na

Facebooku,
jak również na
Instagramie i Twitterze

Jeśli macie do nas jakieś pytania, zapraszamy do kontaktu przez jeden z powyższych komunikatorów.

 
posiedzenie Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

 

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

Informujemy o otrzymaniu przez naszą szkołę dotacji na realizację Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa w kwocie 15 000,00 zł (dofinansowanie 12 000,00 zł, wkład miasta 3 000,00 zł)


logo erasmus+

Mamy akredytację Erasmusa!

Z wielką radością informujemy, że Narodowa Agencja Programu Erasmus+ przyznała naszej szkole akredytację w sektorze “Kształcenie i szkolenia zawodowe.”
Oznacza to, że przez najbliższe 7 lat szkoła będzie mogła corocznie realizować praktyki zagraniczne uczniów i szkolenia nauczycieli w krajach Unii Europejskiej, ponieważ akredytacja jest gwarancją regularnego finansowania takich działań.
Daje nam to ogromną możliwość rozwoju szkoły i zwiększenia atrakcyjności kształcenia, a Europa stoi przed nami otworem.
Jest to bardzo dobra wiadomość zarówno dla społeczności szkolnej, jak i dla tych osób, które od września planują podjąć naukę w naszej szkole. Staże zagraniczne są na wyciągnięcie ręki!

 

Klauzula informacyjna Facebook

Komisja socjalna

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij