Kulturalnie Zakręceni z IA w Muzeum Powstań Śląskich - jeśli kojarzysz muzeum ze starymi eksponatami i nudnymi opowieściami przewodników, to koniecznie odwiedź Muzeum Powstań Śląskich w Świętochłowicach! To miejsce nowoczesne, zaskakujące, ciekawe, z pomysłem... - o czym przekonały się uczennice klasy IA, które z p. prof. z historii dziś odwiedziły muzeum.
Społeczność szkolna z radością włączyła się w akcję Fundacji Zaczytani.org – Zebraliśmy 15 książek dla dzieci i 50 książek dla dorosłych przebywających w szpitalach, hospicjach i świetlicach środowiskowych. Mamy nadzieję, że dzięki naszym książkom na ich twarzach choć na chwilę pojawi się uśmiech… Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w akcję!
Kto z nas myśli na co dzień, jak ważna jest obecność tych, którzy nas kochają? Jak ważna jest bliskość, a nawet siła dotyku? Na pewno okazją do tego, by się nad tym zastanowić był film „Trzy kroki od siebie”. Motto filmu można by ująć w zdaniu: „Życie jest zbyt krótkie, aby marnować nawet jedną chwilę”. Byliśmy naprawdę wzruszeni walką głównych bohaterów Stelli, Willa i Poe o życie, miłość, przyjaźń, marzenia...
Ale się dziś działo! Odwiedzili nas młodsi koledzy, więc powitaliśmy ich z wielką pompą i pokazaliśmy to co mamy najlepsze – poczęstowaliśmy własnoręcznie formowanymi i pieczonymi wyrobami, pochwaliliśmy się umiejętnością tworzenia pięknych dekoracji, wprowadziliśmy w tajniki oznaczania jakości mleka i kefiru. W pracowni weterynaryjnej pokazaliśmy jak wygląda badanie moczu ...
Uczniowie z klasy IIIB w ramach zajęć praktycznych z przedmiotu „Pracownia laboratoryjna” odwiedzili Śląskie Laboratoria Analityczne. Dowiedzieliśmy się jak wygląda procedura laboratoryjna od przyjęcia materiału biologicznego do wydrukowania wyników.
Grupa uczniów z naszej szkoły odwiedziła 10. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie, w Centrum Kongresowym w Katowicach. Przyszli technolodzy żywności i cukiernicy oglądali wystawy, podziwiali wyroby wykonane najnowszymi technikami, maszyny stosowane w zakładach cukierniczych i piekarniach oraz wytwórniach lodów.
Uczniowie mogli też obejrzeć zmagania młodzieży szkół ponadgimnazjalnych w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym „DESER NA DYCHĘ” oraz pokazy dla baristów.
Jak co roku, chętni moli degustować lody i sorbety o przeróżnych smakach!!!
Uczestnictwo w Targach to wspaniała lekcja zawodowa z cukiernictwa i piekarstwa.
Tradycją jest, że w okolicach pierwszego dnia wiosny odbywa się u nas podsumowanie Tygodnia Kultury. Dziś grupa naszych kolegów, którzy niedawno wrócili z wyjazdu Euroweek opowiedziała (wyśpiewała i wytańczyła!) nam o swoich wrażeniach, dostaliśmy dyplomy za udział w Finale WOŚP, a na deser mieliśmy niepowtarzalną okazję posłuchać opowieści p. Piotra Kulczyny – leśnika, miłośnika koni, pisarza, podróżnika.
Klub Kulturalnie Zakręconych przywitał wiosnę w kinie. Tym razem obejrzeliśmy wyróżniony Oscarami - dla najlepszego filmu, za scenariusz i dla najlepszego aktora drugoplanowego za rok 2018 - film "Green Book". To oparta na faktach historia przyjaźni pianisty Dona Shirleya oraz jego kierowcy i ochroniarza – Tony’ego Vallelongi, którzy wspólnie wyruszają w podróż życia. To film mądry, ale i zabawny, po którym byliśmy tak głodni (podobnie jak nasz bohater Tony), że poszliśmy wspólnie "coś" zjeść :-)
Siedemnastoosobowa grupa uczniów naszej szkoły wraz z nauczycielami Bożeną Kwiatkowską - Rak i Katarzyną Macurą uczestniczyła w projekcie szkoleniowym Euroweek w Lądku Zdroju.
A co tam robiliśmy?
Uczestniczyliśmy w projektach, tworzyliśmy scenki i prezentacje. Były również tańce i karaoke oraz gry. Dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy o Meksyku, Birmie i Wietnamie.