Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik

Wydarzenia - rok szkolny 2018/2019


 
 

18 października 2018
Prezentacje konkursowych wyrobów cukierniczych

Po wczorajszej oficjalnej uroczystości, cała społeczność szkolna świętowała 100-lecie niepodległości naszego kraju, uczestnicząc w prezentacjach wyrobów i poczęstunku. Nauczyciele, młodzież z wszystkich klas i pracownicy szkoły zgromadzili się w świetlicy.

czytaj więcej

17 października 2018
„Okazjonalne wypieki – 100 lat niepodległości”

W konkursie brali udział chętni uczniowie – cukiernicy ze wszystkich klas technikum i szkoły branżowej. Komisja konkursowa oceniała wyroby w dwóch kategoriach: „Torty” oraz „Ciasta i ciasteczka”. Oceniano pomysł, wygląd, techniki wykończenia oraz smak. Uczniowie wykazali się niezwykłą kreatywnością i wysokimi umiejętnościami.

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

17 października 2018
„100 – lecie Wojskowej Służby Weterynaryjnej 1918- 2018”

W związku z rocznicą 100-lecia odzyskania przez Rzeczpospolitą Polską niepodległości, społeczność szkolna Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego zorganizowała wystawę „100 – lecie Wojskowej Służby Weterynaryjnej 1918- 2018”. Uroczystość swoją obecnością zaszczyciło grono wspaniałych gości

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

17 października 2018
Koncert w NOSPR

Dzisiaj nasi uczniowie wraz z nauczycielami wybrali się do NOSPR'u na Symfoniczny Koncert Edukacyjny – „Polska w muzyce cudzoziemców”. Wszyscy uwielbiamy muzykę więc miło nam było usłyszeć miedzy innymi fragment naszego Hymnu Narodowego, utwory nawiązujące do polskich tańców narodowych oraz podziwiać kunszt dyrygenta i debiutujących solistek grających na klawesynie i altówce.

zobacz zdjęcia

16 października 2018
Technolodzy na zajęciach w Unilever

Kolejna „inna lekcja” – dziś odwiedziliśmy laboratorium chemiczne w Unilever S.A. Po krótkim spacerku (ale za to jakim słonecznym!!!) zameldowaliśmy się w zakładzie, po wypełnieniu dokumentacji i szkoleniu BHP zostaliśmy zaproszeni do laboratorium, w którym bardzo, bardzo, bardzo nam się podobało. Obejrzeliśmy sprzęt, mogliśmy sami wykonać analizy

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

12 października 2018
Uroczyste obchody Dnia Edukacji Narodowej

Początek spotkania był naprawdę bardzo uroczysty – p. Dyrektor pięknie wszystkich powitała, złożyła życzenia i podziękowania za trudną, ale jakże piękną pracę. Przewodniczący Samorządu Uczniowskiego złożył życzenia w imieniu wszystkich uczniów, wręczył kwiaty. A później…

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

10 października 2018
Wyjątkowa lekcja analizy żywności

Na dzisiejsze zajęcia z analizy wybraliśmy się (technolodzy z IVA z p. prof. Anną Kuczyńską) do Oddziału Badań Żywności WSSE w Katowicach. Poznaliśmy cele badań, metodykę ich wykonywania, zobaczyliśmy sprzęt – okazało się, że wiele oznaczeń wykonujemy na naszych lekcjach, że całkiem wiele zagadnień jest nam bliskich… Niektórzy chętnie w przyszłości pracowaliby w takim właśnie miejscu! Cóż – matura, studia i kto wie…???

zobacz zdjęcia

8 października 2018
Wycieczka do Wrocławia

W poniedziałkowy poranek grupa uczniów z klasy IIIA i IIIAC z wychowawczyniami wsiadła do pociągu nie „byle jakiego”, ale do Wrocławia. Na miejscu przywitało nas słońce, które towarzyszyło nam podczas zwiedzania wrocławskiego zoo. Był to prawdziwy raj nie tylko dla przyszłych techników weterynarii, ale także dla techników technologii żywności i cukierników.

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

8 października 2018
„Ważne miejsce” – tajemnica ciemności

Uczniowie klasy IIA z wychowawczynią i p. pedagog wybrali się na niezwykłą wystawę. Mogliśmy „zobaczyć” zwykłe miejsca w absolutnych ciemnościach – za pomocą dotyku, słuchu i węchu. To było naprawdę niesamowite przeżycie – móc na chwilę wejść w świat osób niewidomych. Zachęcamy wszystkich do odwiedzin „Ważnego miejsca”. Poza odkrywaniem świata bez używania wzroku wzięliśmy udział w warsztatach – dotyczyły one zagadnień komunikacji, autoprezentacji, pewności siebie oraz współpracy w grupie. A na nasze opiekunki czekało super zaskoczenie – szefem kuchni „Ważnego miejsca” jest Robert – cukiernik – absolwent naszej szkoły sprzed kilku lat!