Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik


25 czerwca 2025
Wizyta na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie


 

Uczniowie naszej szkoły, w ramach współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, odwiedzili Wydział Technologii Żywności. Ta inspirująca wycieczka przedmiotowa, zorganizowana przez dra Dariusza Piotrowskiego, była wyjątkową okazją, aby z bliska zobaczyć, jak wygląda praca naukowców i studentów w jednym z czołowych ośrodków badawczych w Polsce.
Dzięki uprzejmości dr Agnieszki Pluta-Kubicy i pracowników wydziału, program wycieczki był niezwykle intensywny i bogaty w wiedzę. Uczniowie mieli okazję wysłuchać inspirujących seminariów naukowych, które przybliżyły im najnowsze trendy w technologii żywności, w tym fascynujące możliwości wykorzystania mikroalg.
Największą atrakcją było zwiedzanie nowoczesnego Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Młodzież z entuzjazmem podziwiała świetnie wyposażone laboratoria, m.in. z Katedry Chemii (gdzie gościł nas dr Mateusz Kucharek), Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności (pod okiem dr hab. Jacka Rożnowskiego, prof. URK) oraz Katedry Technologii Węglowodanów (dzięki uprzejmości dr inż. Marka Kruczka). Zobaczyliśmy, jak wygląda praca w prawdziwych laboratoriach studenckich, co z pewnością było niezapomnianym doświadczeniem. Uczniowie mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę i lepiej zrozumieć, jakie możliwości zawodowe daje branża spożywcza. Zobaczcie sami, jak kolorowe i pełne wrażeń było to wydarzenie, przeglądając naszą fotogalerię!

 


Galeria zdjęć
Wizyta na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
25 czerwca 2025