Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik


Dzień otwarty w naszej szkole
25 kwietnia 2018


 

Dziś gościliśmy w szkole uczniów gimnazjów z Katowic oraz okolicznych (bliższych i dalszych) miast, miasteczek. Cieszymy się bardzo, że mogliśmy pochwalić się naszymi sukcesami, zdolnościami, pasjami…
Gości przywitała p. prof. Anna Kuczyńska – omówiła kierunki kształcenia, krótko przedstawiła najważniejsze osiągnięcia naszych uczniów. Następnie zaprosiliśmy młodszych kolegów do pracowni zawodowych: w pracowni technologicznej uczniowie wyrabiali cuda, cudeńka z masy karmelowej, marcepanowej, cukrowej, zaplatali chałki, rogaliki, bułeczki, piekli ciasteczka… Zapach unosił się po całej szkole! W pracowni analizy żywności można było poznać tajniki badania twardości wody oraz oznaczania jakości jogurtów. A u weterynarzy… badanie organoleptyczne i paskowe moczu, ciekawostki anatomiczne np. porównanie zębów różnych zwierząt, budowa narządów wewnętrznych, badanie kliniczne psa i kota – można było poznać najczęstsze błędy w pielęgnacji jakie popełniają właściciele. Było też trochę egzotyki – np. wymagania żywieniowe węży. Mnóstwo emocji wzbudziło spotkanie ze zwierzakami z naszego szkolnego zoo – a trochę ich mamy! Tradycją Dni Otwartych stało się już to, że nasi uczniowie przyprowadzają też swoje domowe zwierzęta – na korytarzach i w salach lekcyjnych można było spotkać wiele psów, kilka kotów. Mamy nadzieję, że młodsi koledzy czuli się u nas dobrze, że im się w naszej szkole podobało, no i że spotkamy się z nimi we wrześniu! Serdecznie zapraszamy!!!

 


Dzień otwarty w naszej szkole
25 kwietnia 2018


 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.