Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik
 
gazetka z okazji Dnia Portugalskiego

LUTY 2025
Ferie w ministerstwie

Nie macie pomysłu na spędzenie ferii? A może wciąż się poszukujecie ciekawych zajęć na ten czas? Już teraz nie musicie. Bardzo serdecznie zapraszamy wszystkich do skorzystania z oferty ferii zimowych w niepowtarzalnym miejscu, jakim jest Społeczne Ministerstwo ds. Samotności w Katowicach. Warsztaty są bezpłatne. Szczegóły na plakacie.

zobacz plakat

logo akcji, po obu stronach symbolu recyklingu postaci dzieci

LUTY 2025
Pamiętajmy o zbiórce elektrośmieci

Nasza szkoła przystąpiła do projektu: “WSZYSTKIE DZIECI ZBIERAJĄ ELEKTROŚMIECI"
Termin: w trakcie ustalania
Miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach
ZBIERAMY: sprzęt komputerowy, sprzęt gospodarstwa domowego - wszystko co jest na prąd lub na baterie np. żelazka, odkurzacze, pralki, kuchenki itp.
UWAGA! NIE ODBIERAMY TONERÓW I ŚWIETLÓWEK

logo Uniwersytetu dla Młodzieży

Umowa o współpracy

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Rymera I Wojewody Śląskiego w Katowicach podjął współpracę z Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie jako SZKOŁA PARTNERSKA. Celem Współpracy jest promowanie nauk rolniczych i przyrodniczych oraz podejmowanie i realizowanie inicjatyw związanych z edukacją młodzieży.

Strona internetowa uczelni https://urk.edu.pl/
Strona na Facebooku https://www.facebook.com/uniwersytetrolniczywkrakowie?locale=pl_PL
 
 
brązowa tarcza

14 lutego 2025
Znów w grupie 500 najlepszych

Nasze Technikum nr 10 ponownie znalazło się w grupie 500 najlepszych techników w Polsce, zajmując 422 miejsce w Polsce, 62 w województwie śląskim, a 7 w Katowicach. Tym samym możemy szczycić się posiadaniem Brązowej Tarczy przyznawanej w ramach rankingu Perspektyw.

grupa emerytów i czynnych nauczycieli siedzących przy zestawionych stołach, po stronie lewej fragment szafek, po prawej fragment gazetki

12 lutego 2025
Spotkanie pełne wspomnień :-)

Z prawdziwą przyjemnością gościliśmy w murach naszej szkoły emerytowanych nauczycieli i pracowników ZSPS. Pokój nauczycielski zapełnił się osobami, dla których ZSPS był nie tylko miejscem pracy, ale nade wszystko wyjątkowych relacji i długoletnich przyjaźni. Rozmowom przy kawce i ciasteczku zdawało się nie być końca. Przeglądaliśmy kroniki szkolne, wspominaliśmy studniówkowe szaleństwa i oczywiście naszych kochanych uczniów - absolwentów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Atmosfera była tak wspaniała, że już zaplanowaliśmy kolejne spotkanie. Do zobaczenia wkrótce ;-)

grafika

11 lutego 2025
Dzień Bezpiecznego Internetu

DBI, który ma na celu inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych, zaznajamianie rodziców, nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocję pozytywnego wykorzystywania internetu, w tym roku obchodzony jesy pod hasłem: Działajnmy razem. Chociaż przypada na 11 lutego, jego obchody realizowane będą w różnych formach aż do końca marca 2025.

czytaj więcej

plakat

Drodzy Rodzice,

Z radością informujemy, że nasza szkoła wspiera projekt clickON – "Zamień granie na programowanie", który otwiera przed Waszymi dziećmi wyjątkową możliwość nauki programowania i zdobycia praktycznych umiejętności potrzebnych w cyfrowym świecie. Najważniejsze informacje o wydarzeniu:
● Darmowe zajęcia – udział jest całkowicie bezpłatny!
● Czas trwania akcji: od 7 lutego do 14 marca
● Tematyka: programowanie w popularnych środowiskach takich jak Minecraft, Scratch, Python, C#.
● Grupy wiekowe: zajęcia są dostosowane do uczniów w wieku od 6 do 18 lat.
● Czas trwania: każde spotkanie trwa 1,5 godziny.
● Miejsce: Katowice, ul. Korfantego 2

Dlaczego warto?
W dzisiejszych czasach wielu rodziców boryka się z problemem nadmiernego korzystania przez dzieci z komputerów, telefonów i gier. Zamiast bezmyślnego klikania, warto przekuć uwagę dziecka w coś wartościowego – kodowanie, rozwijanie logicznego myślenia i zdobywanie nowych, przyszłościowych umiejętności.
Uczymy, jak mądrze korzystać z technologii, by stała się ona narzędziem do rozwoju, a nie wyłącznie rozrywką. Programowanie to nie tylko nauka, ale także pasja, która daje dzieciom satysfakcję i pomaga budować pewność siebie. Jak zapisać dziecko?
Więcej szczegółów oraz formularz zapisów znajdziesz na stronie: 👉 https://clickon.edu.pl/
Dodatkowe informacje:
Projekt organizowany przez Gigantów Programowania jest objęty patronatem Ministra Edukacji Narodowej, Ośrodka Rozwoju Edukacji oraz Ministerstwa Cyfryzacji. Zachęcamy do zapisów – pomóż swojemu dziecku odkryć nowy, fascynujący świat programowania i zmień sposób, w jaki korzysta z technologii!

DLA KANDYDATA
KIERUNKI KSZTAŁCENIA w NASZEJ SZKOLE

TECHNIKUM nr 10

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

  • jeśli jesteś kreatywny
  • lubisz poeksperymentować w laboratorium
  • interesujesz się tym, co jesz i zdrowym stylem życia, to przemysł spożywczy czeka na Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w małych i średnich zakładach spożywczych.
Zdobędziesz kwalifikacje: organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz produkcja wyrobów piekarskich lub produkcja wyrobów cukierniczych lub produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handlu artykułami spożywczymi lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.
Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w przemyśle spożywczym.

TECHNIK WETERYNARII

  • jeśli kochasz zwierzęta
  • interesujesz się medycyną i badaniami laboratoryjnymi
  • jesteś komunikatywny, wrażliwy, odpowiedzialny i zaangażowany, to ten zawód jest dla Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w: Śląskim Ogrodzie Zoologicznym, weterynaryjnych i gospodarstwach hodowli zwierząt.
Pracę znajdziesz: w przychodniach weterynaryjnych, zakładach hodowli zwierząt, inspektoratach weterynaryjnych, weterynaryjnych laboratoriach diagnostycznych.
Przedmioty rozszerzone: biologia, chemia.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w weterynarii.

Szkoła Branżowa I stopnia nr 7

  • jeśli chcesz znaleźć pewne zatrudnienie
  • dobrze zarabiać
  • zacznij naukę w naszej szkole!

CUKIERNIK

Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych cukierniach.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, cukierniach, zakładach gastronomicznych, lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PIEKARZ

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn i urządzeń. Uczniowie w czasie nauki w szkole zapoznają się produkcją pieczywa, ucząc się ręcznego formowania wyrobów oraz nowoczesnych technik wytwarzania pieczywa.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych piekarniach.
Pracę znajdziesz: w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, zakładach gastronomicznych lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PRZETWÓRCA MIĘSA

Przetwórca mięsa przygotowuje i przerabia mięso oraz podroby na wędliny, wędzonki i inne wyroby wędliniarskie według określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń masarskich.

Praktyki zawodowe (płatne): w zakładach przetwórstwa mięsa.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa mięsnego lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

 
 
logo Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

Nasze działania możecie śledzić na

Facebooku,
jak również na
Instagramie i Twitterze

Jeśli macie do nas jakieś pytania, zapraszamy do kontaktu przez jeden z powyższych komunikatorów.

 
posiedzenie Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

 

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

Informujemy o otrzymaniu przez naszą szkołę dotacji na realizację Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa w kwocie 15 000,00 zł (dofinansowanie 12 000,00 zł, wkład miasta 3 000,00 zł)


logo erasmus+

Mamy akredytację Erasmusa!

Z wielką radością informujemy, że Narodowa Agencja Programu Erasmus+ przyznała naszej szkole akredytację w sektorze “Kształcenie i szkolenia zawodowe.”
Oznacza to, że przez najbliższe 7 lat szkoła będzie mogła corocznie realizować praktyki zagraniczne uczniów i szkolenia nauczycieli w krajach Unii Europejskiej, ponieważ akredytacja jest gwarancją regularnego finansowania takich działań.
Daje nam to ogromną możliwość rozwoju szkoły i zwiększenia atrakcyjności kształcenia, a Europa stoi przed nami otworem.
Jest to bardzo dobra wiadomość zarówno dla społeczności szkolnej, jak i dla tych osób, które od września planują podjąć naukę w naszej szkole. Staże zagraniczne są na wyciągnięcie ręki!

 

Klauzula informacyjna Facebook

Komisja socjalna

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij