4 uczennice z naszej szkoły uczestniczyły w stażach zawodowych w ramach Projektu ŚLĄSKIE.ZAWODOWCY, realizowanym przez Izbę Rzemieślniczą w Katowicach (jednego z 4 partnerów projektu).
Na początku II semestru 2021/2022 odbyła się III (ostatnia) rekrutacja w projekcie Ślaskie.Zawodowcy. W wyniku rekrutacji zostały wyłonione 4 uczennice z klasy IIIaP: Klaudia Banasik, Kamila Chojaczyk, Wiktoria Grala i Julia Piela, które realizowały swoje staże od 28 kwietnia do 27 maja 2022 roku.
Uczennice odbywały staż w cukierniach śląskich, w ramach praktyk zawodowych. Julia i Kamila w Pracowni Tortów Artystycznych - Tartoletka w Katowicach, natomiast Klaudia i Wiktoria w Cukierni-Piekarni "Firma Ćmiel" w Chorzowie.
W czasie trwania staży p. prof. Małgorzata Plesińska jako specjalista ds. jakości staży przeprowadziła wizyty monitorujące w miejscach praktyk.
Podsumowując czas spędzony w firmach można powiedzieć, że został on dobrze wykorzystany. Uczennice zdobyły nowe doświadczenia i umiejętności w zawodzie cukiernika oraz uzyskały satysfakcjonujące stypendia.
Efekty tych umiejętności można podziwiać na zdjęciach!
Dziękujemy pracodawcom, pani Katarzynie Brzezina - Pracownia Tortów Artystycznych "Tartoletka" w Katowicach i Pani Sylwi Ćmiel-Pałasz - Cukiernia-Piekarnia "Firma Ćmiel" w Chorzowie, właścicielkom cukierni, za umożliwienie odbycia staży i przekazanie uczennicom tajników nowych technologii cukierniczych i nowoczesnego dekorowania.
Po odbytych praktykach uczennice 29 września 2022 zdawały egzamin sprawdzający w Izbie Rzemieślniczej, na którym mogły zaprezentować i omówić wybrane przez siebie wyroby cukiernicze. Gratulujemy!!!