Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo

Wydarzenia - rok szkolny 2018/2019


 
 

31 października 2018
Święto Halloween

Kolejny raz w naszej szkole odbyła się zabawa z okazji święta Halloween. Wielu z nas przebrało się strasznie, niepokojąco, a niekiedy śmiesznie (piękny lub straszny makijaż to podstawa!). Zgodnie z tradycją make-up na ten niezwykły dzień był efektowny, a zarazem przerażający. W środę wszyscy mogli zaszaleć, a w szczególności zrobiły to dziewczyny z pierwszych klas. Święto duchów to nie tylko przebrania i niezwykłe makijaże, ale również zabawy i konkursy. To właśnie 31 października przyniesione zostały niezwykłe, wyjątkowe, samodzielnie wykonane dynie.

zobacz zdjęcia

30 października 2018
„Porwanie Europy” w Teatrze Śląskim

We wtorkowe popołudnie młodzież z Klubu Kulturalnie Zakręconych obejrzała spektakl "Porwanie Europy" w Teatrze Śląskim w Katowicach. Akcja farsy dzieje się na francuskim dworze na przełomie XIX i XX wieku. Piękna Europa pochodząca z arystokratycznej rodziny Pompadurów sprzeciwia się planom rodziców. Nie chce wyjść za mąż za delikatnego angielskiego księcia, lecz woli mołdawskiego kniazia, który okazuje się dzikim i nieprzewidywalnym anarchistą. Jednak prawdziwe zamieszanie na scenie wprowadzają Kicio i Kiciowa...

30 października 2018
Nagrody dla czytających

W konkursach krzyżówkowych zorganizowanych przez Filię nr 19 MBP i naszą bibliotekę z okazji Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych zwyciężyły:

  • I miejsce – Kasia z klasy ICP i Marta z IIIB
  • II miejsce – Olga i Karolina z klasy IIB
  • III miejsce – Sybilla z klasy IIB

Gratulujemy zwycięzcom, a wszystkim uczestnikom dziękujemy.
Zapraszam do biblioteki. Jest w czym wybierać, a nie ma to jak pyszna herbatka w jesienne wieczory i dobra książka do poczytania

29 października 2018
Słodkie figurki naszych cukierników

Jesteś ciekawy, jak wygląda lekcja procesów produkcji wyrobów cukierniczych w naszej szkole? Zobacz zdjęcia figurek z masy cukrowej, które są dziełem Wiktorii, Oli, Agaty i Dawida z klasy 3A technikum.

zobacz zdjęcia

26 października 2018
Szkolny etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok weterynaria

Uczniowie klas drugich, trzecich i czwartych mogli sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w teorii, odpowiadając na 60 pytań testowych oraz w praktyce, opisując wykonanie rozmazu krwi, sposobu pobierania krwi oraz ustalając terminy szczepień profilaktycznych królików.

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

25 października 2018
„Jak pies z kotem”

Grupa młodzieży z Klubu Kulturalnie Zakręconych obejrzała wspólnie film „Jak pies z kotem”. Tytuł filmu nawiązuje do relacji między dwoma dorosłymi braćmi. Ich braterska miłość zostaje wystawiona na ciężką próbę w obliczu choroby i umierania. Film poruszył nas głęboko, a postacie stały się bardzo bliskie. Obok tragicznych chwil, pojawiały się też w mistrzowski sposób wplecione humorystyczne sceny i dialogi. Film wzruszył nas tym bardziej, że jest oparty na prawdziwej historii samego reżysera. Naszym zdaniem to absolutnie jeden z najlepszych polskich filmów ostatnich lat. Polecamy!!!

25 października 2018
Uczta dla lubiących czytać…

Chętni czytacze z naszej szkoły w dniu dzisiejszym udali się na książkowe łowy na Międzynarodowych Targach Książki w Krakowie, których tegoroczne hasło to: „Książki są bramą, przez którą wychodzisz na ulicę”. Swoje książki - bramy wystawiło 780 wystawców z 20 krajów.

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

18 października 2018
Spacer po jesiennym Krakowie i wizyta w Ciuciu Cukier Artist

Pełni energii, przez Las Wolski pomalowany barwami jesieni, pomaszerowaliśmy czerwonym szlakiem na Kopiec Niepodległości. Stamtąd skierowaliśmy się na żółty szlak, który zaprowadził nas do rezerwatu Panieńskie Skały... W końcu trafiliśmy do manufaktury cukierków.

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

18 października 2018
„Integracja 1A w „Chlebowej Chacie”

Klasa 1A z wychowawczynią, p. pedagog i p. prof. z historii wybrała się dziś na wycieczkę autokarową do Górek Małych. W „Chlebowej Chacie” mogliśmy poznać proces wypieku chleba (od ziarenka do bochenka), oddzielania śmietany od mleka, ubijania masła i produkcji twarogu

czytaj więcej

zobacz zdjęcia